#Timisoara @ UnderNet
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Poli Timisoara

+2
polis
Alecu
6 participanți

In jos

Poli Timisoara Empty Poli Timisoara

Mesaj Scris de Alecu Joi Feb 11, 2010 2:18 am

Poli ! Doar POLI!
Fortza

Alecu
Utilizator nou
Utilizator nou

Mesaje : 6
Data de inscriere : 03/02/2010

Sus In jos

Poli Timisoara Empty ?

Mesaj Scris de polis Vin Feb 12, 2010 2:18 pm

nici nu sti unde ii stadionu si u zici "POLI, POLI " Wink)) nubet
polis
polis
Utilizator nou
Utilizator nou

Mesaje : 11
Data de inscriere : 12/02/2010
Varsta : 33
Localizare : Timisoara

Sus In jos

Poli Timisoara Empty Re: Poli Timisoara

Mesaj Scris de lego Vin Feb 12, 2010 3:49 pm

muhahahaha. Alecu, spune-i ca ii langa complex Razz
lego
lego
Admin

Mesaje : 127
Data de inscriere : 02/02/2010
Localizare : uf uf

Sus In jos

Poli Timisoara Empty Re: Poli Timisoara

Mesaj Scris de RaZna Lun Feb 15, 2010 10:19 pm

Ca lumea sa stie despre ce vorbim, sa prezentam pe scurt un mic istoric al acestor locuri.

- In 1212 - Apare prima atestare “Castrum Temesiense"
- Intre anii 1316 – 1352 – Timisoara este Resedinta Regala sub comanda lui Carol Robert de Anjou. Se construieste Palatul Regal, ulterior castel al lui Ioan Corvin de Hunedoara(actualul Muzeu al Banatului).
- In 1552 – Cetatea este cucerita de otomani
- In 1716 – Printul Eugen de Savoya elibereaza Timisoara si o anexeaza Austriei. Contele Mercy reface Cetatea, punand bazele orasului modern.
- Intre anii 1723 – 1765 – Este construita noua cetate stelata tip Vauban. Tot atunci are loc colonizarea germana a cetatii si primele lucrari de sistematizare.
- In 1781 – Timisoara devine “oras liber regesc”
- In 1857 – In Banat au fost inaugurate primele linii de cale ferata din Romania: Oravita – Anina si Timisoara - Jimbolia
- In 1884 – Timisoara este primul oras cu strazi iluminate electric
- In 1899 pe data de 25 ianuarie – Terenul Velocitas din Timisoara gazduieste primul meci de fotbal de pe teritoriul Romaniei (actuale) organizat de Liceul Piarist.
- In 1902 – Ia fiinta Fotbal Club Timisoara – ulterior denumit CAT, primul club de fotbal din Romania
- In 1910 – Se infiinteaza Chinezul CS Timisoara care treptat se impune si in perioada 1921 – 1927 devine de 6 ori consecutiv campioana Romaniei.
- In 1919 – Se produce unirea Timisoarei si Banatului cu Romania
- In 1920 la 15 noiembrie se infiinteaza Scoala Politehnica Timisoara
- In 1921 la 4 decembrie se infiinteaza Societatea Sportiva Politehnica Timisoara
- In 1989 – Incepe la Timisoara Revolutia anticomunista. Timisoara devine primul oras liber din Romania.

Si ca sa revenim la fotbal:

Infiintarea Scolii Politehnice din Timisoara, la 15 noiembrie 1920, prin Decretul semnat de Regele Romaniei Ferdinand I, a insemnat incununarea stradaniilor celor mai luminate minti de pe aceste meleaguri si ridicarea orasului de pe Bega la rangul de CIVITAS ACADEMICA. In paralel cu pregatirea profesionala inca din toamna anului 1920 au existat preocupari si pentru activitatea sportiva a studentilor. S-a avansat ideea construirii unui club universitar, sau a unei societati sportive, idee sustinuta de insusi profesorul Traian Lalescu – primul director al Scolii Politehnice.Discutii cu privire la infiintare au avut loc la restaurantul Palace, la care printre altii au participat si Victor Vlad, Ioan Zaganescu, Barbat, Petric, Rosca si Vancu ... Dupa luni de framantari s-a organizat si s-a pregatit o echipa de fotbal formata la inceput numai din studenti. Echipa de fotbal “Poli” a activat cu incepere din anul 1921 in Campionatul districtual Categoria a II-a alaturi de echipele Patria, Progresul, Dura si altele.Desi activitatea sportiva a studentilor a demarat in anul 1920/1921 si s-a conturat in primavara anului 1921, Societatea Sportiva Politehnica s-a constituit statutar la data de 04 decembrie 1921.In anul 1924 Poli promoveaza in campionatul districtual categoria I dupa meciul de baraj cu Kadima castigat de studenti cu 2 – 0.

Pana in anul 1928 studentii au jucat pe terenul Patria si au fost antrenati din simpatie, pe gratis, de antrenorul italian Carnelli. Din 1928 studentii vor avea propria lor arena, Stiinta. In anul 1936 Poli activeaza in Divizia C, in 1941 in Divizia B iar in 1948 realizeaza visul mult dorit: promovarea in Divizia A. Iata eroii care au realizat performanta: Corbus, Pacurariu, Mazare, Mioc, Popescu, Marcu, Andreescu, Meghie, Iovan, Radulescu, Dee, Morja, Chioreanu, Francescovici si Baciu , condusi de antrenorul V. Carte.

De atunci Poli, osciland intre A si B a reusit sa castige Cupa Romaniei de 2 ori (1958 si 1980) si sa fie finalista a Cupei Romaniei de alte 6 ori (1974, 1981, 1983, 1992, 2007, 2009) si sa castige locul III in Divizia A de 5 ori (1950, 1956, 1957/58, 1962/63, 1977/78) si locul II in sezonul 2008/09.


Inlocuieste Chinezul si Ripensia in inimile suporterilor banateni:

Echipa studenteasca fondata odata cu crearea Universitatii Politehnice de Traian Lalescu în 1921, a stat în conul de umbra al marilor echipe ale orasului din perioada interbelica, Ripensia si Chinezul. Dupa razboi însa, Poli a preluat stafeta fotbalului timisorean, dar nu a reusit la nici un moment dat sa egaleze rezultatele obtinute de cele doua mari echipe ale Timisoarei înaintea perioadei comuniste. Cu toate acestea, Poli devine cea mai iubita echipa a Banatului, din toate timpurile. Având de suferit din cauza regimului dictatorial si deservind echipele centrale cu jucatori, în mod silit, echipa emblema a Timisoarei a oscilat adesea între primele doua esaloane. În ciuda câtorva prezente sporadice în cupele europene si a eliminarii unor cluburi precum Celtic Glasgow si Atletico Madrid, Poli nu a reusit sa câstige niciodata campionatul României.


Inceputul unei noi ere la Timisoara

La câtiva ani dupa caderea comunismului a urmat si decaderea echipei, în principal datorita scindarii de universitate. Noul sponsor venit la club, italianul Claudio Zambon, nu a reuşit să menţină echipa în primele ligi româneşti si a dus echipa ce reusea un egal în 1991 cu Real Madrid în doar patru ani pe drumurile diviziei secunde.

Mutarea AEK Bucuresti la Timisoara

In 2002, în urma unor conflicte cu membrii fondatori ai clubului, Zambon a decis mutarea echipei la Bucureşti. Clubul proaspăt promovat în prima ligă, AEK Bucureşti, s-a mutat, în urma deciziei managerului Anton Doboş, la Timişoara. Acest club, prin ASOCIERE cu membrii fondatori ai FC Politehnica Timişoara, a preluat numele şi culorile vechiului club, redenumindu-se Politehnica AEK Timişoara.

Revenirea în Divizia A a fost urmată la scurt timp de venirea unui sponsor puternic, în persoana actualului preşedinte al clubului, Marian Iancu, şi a firmei cu sediul la Londra, Balkan Petroleum. Sponsorii respectivi au început să investească masiv în echipă, dorind ca echipa timişoreană să devină o putere a Ligii I.


Litigiul cu Claudio Zambon

De la mutarea clubului AEK Bucureşti în Timişoara, a început o serie de controverse între Claudio Zambon, patronul clubului de liga a IV-a şi conducerea clubului mutat la Timişoara. Claudio Zambon a susţinut că palmaresul şi culorile clubului îi aparţin şi că AEK nu avea dreptul să preia numele de Politehnica şi să folosească culorile alb-violet. Clubul Politehnica AEK a susţinut că a primit dreptul de utilizare a culorilor prin contractul de asociere semnat cu membrii fondatori.

Litigiul a ajuns până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care a dat dreptate lui Zambon, obligând gruparea lui Marian Iancu să-şi schimbe numele şi să folosească alte culori. Astfel, în 2007, echipa lui Marian Iancu şi-a schimbat numele în FC Politehnica Ştiinţa 1921 Timişoara, dar Tribunalul de Arbitraj Sportiv a considerat că noua denumire este în continuare uşor de confundat cu cea a clubului din liga a IV-a, dând ca termen limită pentru schimbarea numelui data de 30 iunie 2008, altfel acest club ar fi putut să nu fie primit în Cupa UEFA, competiţie în care s-a calificat în sezonul 2007-2008 al Ligii I. În consecinţă, de la această dată, clubul a fost redenumit Fotbal Club Timişoara, iar culorile clubului au devenit mov-alb-negru.[3]

Curtea Constituţională a respins apelul făcut de Claudio Zambon în instanţă pentru recunoaşterea palmaresului despre care afaceristul italian susţinea că ar fi de drept în posesia lui. Universitatea Politehnica a câştigat astfel în instanţă recunoaşterea faptului că numele şi culorile înregistrate la OSIM sunt „marcă înregistrată” şi aparţin de drept acesteia. La începutul lunii septembrie, www.banateanul.ro dezvăluia în exclusivitate faptul că Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a trimis o adresă clubului FC Timişoara, prin care certifica faptul că „Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara” este marcă înregistrată, iar culorile, stema şi toate celelalte însemne aparţin de drept clubului. FC Timişoara va putea să se întoarcă la fostul său nume şi culori din sezonul următor.


Jucatori emblematici ai Politehnicii Timisoara

·Cosmin Contra ·Paul Codrea ·Romulus Buia ·Florin Batranu ·Iosif Rotariu ·Ioan Timofte ·Mugur Gusatu ·Sorin Vlaicu ·Valentin Velcea ·Stelian Anghel ·Ion Garleanu ·Raul Mazare ·Ion Dinulescu ·Emeric Dembrovschi ·Ioan Almasan ·Petre Curcan ·Octavian Branzei ·Ion Ciosescu ·Adrian Manea ·Titi Varga ·Dan Paltinisanu


Stadionul "Dan Paltinisanu"


Stadionul "Dan Paltinisanu" este amplasat in partea de sud-est al orasului, in apropierea Spitalului Judetean.. Este al doilea stadion ca mărime din România. A fost construit în 1960, cand avea 40.000 de locuri iar in ultimii ani a suferit numeroase lucrari de modernizare. In prezent are capacitatea de 33.000 de scaune si instalatie de nocturna de 1465 lucsi.

Pe data de 17 iulie 2006, Stadionul Dan Păltinişanu a găzduit unul dintre cele mai mari evenimente muzicale ale anului, concertul cantautoarei columbiene, Shakira, la care a luat parte un numar de aproximativ 25.000 de spectatori veniţi atât din ţară cât şi de peste graniţe. Stadionul poartă numele fotbalistului timişorean Dan Păltinişanu (1951-1995) care a jucat 10 sezoane la Politehnica Timisoara.

Informatii: Capacitate: 33.000 locuri Nocturna: 1.465 luxi Adresa: Aleea F.C. Ripensia (fostã Aleea Sportivilor), Timisoara

Istorie: Lucrarile la construirea stadionului au fost incepute la inceputul anilor '60, iar inaugurarea a avut loc pe data de 1 mai 1963. Muncitorii nu au fost platiti, totul fiind facut prin munca voluntara. Arena, care a purtat pana dupa Revolutie numele de '1 mai', a fost data in folosinta cu ocazia unui turneu international, la care au participat Stiinta, UTA, Velez Mostar, din fosta Jugoslavie si Ujpest, din Ungaria.

Stadionul putea gazdui pe gradene de lemn aproximativ 35.000 de oameni, dar in 1985 a trecut pentru prima data prin modernizare. Pentru meciul dintre Romania si Finlanda, '1 mai'-ul a fost suprainaltat cu trei randuri, astfel ca a ajuns un stadion de 40.000 de locuri. Nu de putine ori insa au fost peste 50.000 de spectatori la meciurile lui Poli.

Exemple sunt partidele cu Celtic Glasgow, din 1980, din Cupa UEFA, cu Steaua din 1986, dupa ce militarii veneau ca laureati cu Cupa Campionilor si cu Dinamo, din 1987. Dupa Revolutia din 1989, stadionul a primit numele de 'Politehnica', iar in 1995, dupa moartea fostei glorii a echipei alb-violete, a fost botezat 'Dan Paltinisanu'. 'Tata mare', cum era poreclit Paltinisanu s-a nascut la Bucuresti, in 1951, a debutat in Divizia A, cu Tractorul Brasov si a ajuns la Poli Timisoara, in 1973.

Urmatoarele modificari esentiale la arena au urmat de -abia in secolul XXI. Primele scaune au fost montate in anul 2002, an in care s-a dat in folosinta si cea mai moderna tabela de marcaj din tara. Nocturna a fost inaugurata in 2003, la meciul de campionat Poli-Petrolul.

In 2005 s-au terminat lucrarile de montarea scaunelor in culorile alb si violet, capacitatea stadionului fiind in acest moment de 32.019 locuri.

SUPORTERI:

CVUCS
Commando Viola Ultra Curva Sud (pe scurt CVUCS) este una dintre cele mai cunoscute galerii din România. Fanii, aflaţi la peluza sud a stadionului, sunt renumiţi pentru modul lor unic de a-şi susţine echipa favorită, şi totodată pentru atitudinea şi scandările lor Anti-Bucureşti, care sunt adresate în special celor de la Dinamo Bucureşti şi Steaua Bucureşti. Totuşi cei mai mari rivali ai fanilor alb-violeţi sunt cei de la UTA, echipa din Arad aflată la numai 60 km de Timişoara. Deseori există violenţe între cele două galeri înaintea cât şi după disputarea partidei dintre cele două echipe rivale Smile.
RaZna
RaZna
Junior
Junior

Mesaje : 37
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Poli Timisoara Empty Re: Poli Timisoara

Mesaj Scris de RaZna Lun Feb 15, 2010 10:28 pm

Si daca mai sus am vb mai mult despre echipa si mai putin despre suporteri, in randurile de mai jos o sa vb mai mult de suporteri si mai putin de echipa Razz.


Iata cateva dintre pataniile suporterilor:

17.03.2007 - Zi in care suporteri au iesit in strada pt a manifesta printr-un mars de protest legalizat si aprobat de primarie si jandarmerie (plecand de la stadion si mergand inpre Piata Operei din centrul orasului) impotriva faptului, ca desi noul clubul FCU Politehnica Timisoara avea toate actele prin care demonstra ca este continuatorul de drept al vechiului club Poli Timisoara, FRF nu a tinut cont de aceste acte si nu a inapoiat palmaresul detinatorilor de drept, lasandu-l veneticului Claudio Zambon.





Ca sa va faceti o idee cam cati oameni au participat la acel protest:




04.09.2008 - Zi in care suporterii au iesit in strada si au protestat impotriva deciziei date de TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) si pusa in practica de FRF (Federatia Romana de Fotbal) de a penaliza cu 6 puncte clubul banatean. Suporterii au blocat in mod ilegal una din intrarile in oras si anume Calea Lugojului, unde timp de cateva ore atat femei cat si barbati sau copii au stat in mijlocul intersectiei (in anumite momente in fund sau in genunchi pt a arata jandarmilor ca doresc sa protesteze in mod pasnic) si au scandat importiva acestor decizii, cantand totodata si manifestandu-si atasamentul fata de echipa iubita. Totul a fost bine si frumos pana la interventia in forta a jandarmilor care au dat cu gaze lacrimogene si au impartit fara mila bastoane in stanga si in dreapta. Dupa calmarea spiritelor suporterii s-au reorganizar si au plecat intr-un mars de protest dinsper Calea Lugojului spre Piata Operei (centrul orasului), trecand in drumul lor si scandand atat in fata Prefecturii cat si a Primariei, la adresa oficialitatilor locale care au inlesnit si chiar ajutat pe Claudio Zambon sa puna mana pe palmaresul echipei. Suporterii au parcurs o distanta de aproape 4-5 km pt a ajunge de la intrarea in oras, pana in centru.







Tot acesti suporteri timisoreni sunt cei care au dat oarecum o palma fotbalului romanesc si in acelasi timp o lectie de moralitate si normalitate, aratand pentru a cata oara oare ca : " IN TOATA LUMEA SI TOATA TARA, NU E NICIUNDE CA LA TIMISOARA!". Aici ma refer la meciul de trista amintire Poli Timisoara - Steaua Bucuresti 1-8. Mai jos este un filmulet cu comentariul in direct, si pe langa minunata galerie timisoreana puteti auzi mirarea si uimirea comentatorilor carora nu le venea sa creada ca spectacolul din tribune e real si ca fanii isi sustin echipa si la 0-8.



Iar pentru cei care nu stiati am sa va spun acum ca munca suporterilor timisoreni a fost rasplatita iar coregrafia prezentata de fanii viola la meciul Poli Timisoara - Partizan Belgrad (din cupa uefa) a fost votata pe mai multe siteuri ULTRA ca fiind cea mai frumoasa coregrafie.

http://romanianultras.ro/poli-1921-suntem-noi

Aici puteti vedea un clip cu rezultatul muncii suporterilor.




Ar mai fi multe de spus dar pe moment am sa ma opresc aici, cu rugamintea de a urmari macar filmuletele daca de citit o sa vi se para prea mult de citit Smile. Apoi as vrea sa imi spuna cineva daca a mai vazut asa ceva si asemenea manifestatii de iubire pt echipa mult iubita. Iar daca subiectul o sa vi se para interesant si o sa doriti si alte dovezi, promit sa revin cu alte clipuri pentru a va arata ce inseamna sa fi cu adevarat suporter POLI TIMISOARA.

Si ca de incheiere :

RaZna
RaZna
Junior
Junior

Mesaje : 37
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Poli Timisoara Empty Re: Poli Timisoara

Mesaj Scris de RaZna Lun Feb 15, 2010 10:43 pm

Si daca tot v-am prezentat momente de neuitat create de fanii banateni in Timisoara, sa prezentam si cateva deplasari de neuitat

Intr-o ordine oarecum cronologica :


- ORADEA 2003-2004: - Peste 2000 (dupa aproximarile unaora chiar 2500) de fani timisoreni au luat cu asalt tribunele stadionului oradean.





- BRASOV 2004-2005: - Peste 1500 de fani veniti de la Timisoara si-au sustinut cu frenezie echipa pe toata durata partidei.





- ALBA-IULIA 2004-2005: - Peste 1000 de suporteri timisoreni isi incurajeaza favoritii





- CLUJ 2006: - Peste 1500 de suporteri alb violeti canta pentru echipa lor.




- PETROSANI 2006: - 1000 de suporteri canta unul din cele mai vechi si cele mai indragite cantece ale formatiei timisorene




-ARAD 2007: - Pacat ca nu au aradenii un stadion mai mare, dar si asa se vede din imagini ca cei 500 de fani timisoareni care au fost lasati sa intre au facut specatacol, la fel ca si echipa Smile




Mai departe, despre deplasarile de la Tg Jiu din campionat cand Poli s-a impus cu 1-0 iar suporterii au cantat inca o ora de la terminarea partidei sau finala de cupa, plus restul deplasarilor interesante, voi lasa si pe altii sa vb despre ele Smile.

Spor la citit Razz
RaZna
RaZna
Junior
Junior

Mesaje : 37
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Poli Timisoara Empty Re: Poli Timisoara

Mesaj Scris de Lighting Mar Feb 16, 2010 2:54 pm

polis a scris:nici nu sti unde ii stadionu si u zici "POLI, POLI " Wink)) nubet



hahahha bounce bounce bounce
Lighting
Lighting
Senior
Senior

Mesaje : 41
Data de inscriere : 11/02/2010

Sus In jos

Poli Timisoara Empty Re: Poli Timisoara

Mesaj Scris de vanessa Mar Feb 16, 2010 5:25 pm

da.le gooool da.le gooool haide Poli Timisoara da.le gooool!!!
cheers

vanessa
Utilizator nou
Utilizator nou

Mesaje : 9
Data de inscriere : 03/02/2010

Sus In jos

Poli Timisoara Empty Re: Poli Timisoara

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum