#Timisoara @ UnderNet
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cateva sfaturi

In jos

Cateva sfaturi Empty Cateva sfaturi

Mesaj Scris de pumpkin Vin Apr 30, 2010 7:47 pm

Indiferent daca esti genul omului care nu isi face planuri detaliate sau esti foarte spontan(a), un minim de pregatire iti asigura o excursie linistita, fara incidente.
Pentru excursia care o sa organizam trebuie sa se tina cont de urmatoarele:
Cort, sac de dormit, izopren – daca nu planuiesti sa stai la o pensiune/motel/hostel/hotel/acasa la prieteni, ai nevoie de cele 3 obiecte. Ele sunt Casa, Patul si Plapuma. Acum exista corturi usoare si cu montare foarte rapida, iar sacii de dormit sunt tot mai usori si buni izolatori (iti recomand un sac de tip sarcofag adaptat temperaturilor la care vrei sa il folosesti); izoprenul iti va face sederea mai “calda”, fiind folosit ca izolator intre sacul de dormit si pamant/podea. Te asigur ca este foarte util!
Imbracaminte – pe straturi. Cel mai bine e sa nu te bazezi doar pe o haina care pe care sa o folosesti la toate conditiile de vreme, fiindca nu iti va fi foarte comoda calatoria. E foarte practic sa ai cateva haine mai specializate, de genul o bluza de polar (PolarTech sau materiale similare) deoarece e un material foarte bun si calduros, dar si care permite aerisirea pielii, deci mai putina transpiratie. Pentru vant o bluza care nu permite trecerea vantului te poate ajuta destul de mult (ce numim “wind-stopper”). Hainele din materiale moderne sunt mai usoare si iti asigura un confort mai bun decat cele clasice, iar in caz de vreme rea hainele din materiale sintetice sunt mai bune decat cele din bumbac.
Atunci cand mergi la munte te ajuta sa fii pregatit pentru toate conditiile meteo, ziua poate fi cald, noaptea e frig iar soarele poate fi inlocuit dintr-odata cu o ploaie torentiala. Trebuie sa te adaptezi conditiilor din zona, vaile raurilor sunt mai racoroase iar seara si noaptea poate fi racoare.
Incaltaminte de calitate. Decat sa se rupa pe drum, mai bine aveti bocanci sau incaltaminte sport in stare buna, care sa poata fi folosita fara a da gres. Iarasi, vremea si anotimpul pot sa decida incaltarile: sandale sport (Teva, etc.), bocanci sau pantofi sport normali.
Rucsac de calitate! Este unul dintre cele mai importante lucruri pentru un calator. In nici un caz nu ai nevoie ca la drum sa se rupa rucsacul. Unul din materiale de calitate: cordura, ripstop, poate face diferenta. De obicei rucsacii de marca sunt mult mai bine lucrati, au cusaturi zdravene, fermoare bune (YKK, etc.), legaturi foarte bune, catarame bune, sunt de multe ori tratate pentru impermeabilitate si decolorare, poate au o husa impermeabila atasata. Buzunare bine gandite, posibilitatea de a tine un recipient de apa dotat cu furtun, sunt si ele de obicei dotari pe care le gasiti la rucsacii de calitate. Marimea rucsacului? Depinde care e lungimea excursiei. Pentru cateva zile un rucsac de 30 de litri poate fi mai mult decat suficient. Pentru excursii mai lungi, unul de 65-75 de litri ar trebui sa fie suficient. Este important sa inveti cum se impacheteaza pentru excursie si cum se “umple” rucsacul (voi scrie despre asta in curand).
Ac si ata – in caz de nevoie, poate se rupe o haina, poate un rucsac mai “nevoias”. Niciodata nu strica, si ocupa putin loc.
Mancare – aici …….uscaturi,conserve….,neaparat, mai putem manca pe la vreo cabana etc etc,acum depinde de traseu, aici o sa revin cu detalii
Saci de gunoi. Suntem oameni si ne pasa de natura si de cei care vor veni dupa noi, fie ca e vecinul nostru sau poate vor fi peste ani, copiii nostri. Sau chiar noi. Efortul este foarte mic sa ne ducem resturile la gunoi, dupa excursie recipientele fiind goale, mult mai usoare si mai putin voluminoase. Stim ca in felul acesta ne respectam chiar pe noi!
Briceag - e de inteles, necesar atat la mancare cat si la alte activitati in natura. Unul multifunctional de la VictorInox iti poate face viata mai usoara.
Lanterna – una obisnuitat sau poate chiar o lanterna frontala cu leduri, pentru o mai usoara folosire, fara a “ocupa” mana.
Apa! – vara, macar 2 litri de apa pe zi este recomandat sa consumam, asa ca vedeti cum faceti sa aveti acea apa.
Medicamente de baza – un leocoplast, o aspirina si poate ceva pentru dureri. Primul este de multe ori foarte util, mie chiar in ultima excursie mi-a folosit.
Acte (Carte de identitate) – legea romana ne obliga sa avem la noi oricand cartea de identitate (buletinul)..
Alte lucruri specifice fiecaruia (depinde de fiecare, stii tu ce iti mai trebuie).
La munte iti trebuie si crema de protectie solara!
Harta regiunii, rutiera, turistica
Harta locului – pentru a va putea descurca mai bine in zona, o harta poate fi foarte folositoare.
Obiectele de igiena personala – hartie igienica, periuta si pasta de dinti, servetele umede (“dus mobil”), etc.
Aparatul foto – in timp iti vor ramane amintirile, dar ele se sting treptat, iar fotografiile din locurile vizitate vor trezi de fiecare data acele placute amintiri. Nu iti uita aparatul foto acasa si sa ai mereu acumulatori incarcati de rezerva.


Regula de aur: nu lua mai mult decat poti cara sau mai multe lucruri decat ai nevoie!

Nu va muri nimeni daca nu ai la munte parfumul tau preferat sau cele 3 perechi de pantofi de lac din debara. Gandeste fiecare lucru pe care il iei si care e scopul lui, in drumetie fiecare gram in plus carat conteaza!

pumpkin
Admin

Mesaje : 34
Data de inscriere : 02/02/2010

Sus In jos

Cateva sfaturi Empty Re: Cateva sfaturi

Mesaj Scris de pumpkin Vin Apr 30, 2010 7:49 pm

O sa mai revin cu detalii

pumpkin
Admin

Mesaje : 34
Data de inscriere : 02/02/2010

Sus In jos

Cateva sfaturi Empty Re: Cateva sfaturi

Mesaj Scris de pumpkin Vin Apr 30, 2010 8:31 pm

Rucsacul de tură ar trebuie să fie confecţionat din material impermeabil, respectiv cordura sau oxford (preferabil cordura). Este un material foarte rezistent la uzură, mult mai dur decât clasicul “plastic” intalnit la rucsacii obisnuiti din comert. Trebuie să aibă o culoare vie (roşu, galben, portocaliu sau albastru). Este de preferat să nu se folosească rucsacii de tip vechi cu cadru metalic sau raniţele militare, deoarece in zilele noastre exista materiale mai performante care oferă atât un comfort suplimentar cât şi o mai mare uşurinţă în folosire.
Cum se “face” (aranjează) rucsacul?

Hainele şi sacul de dormit se pun mai întâi în pungi de plastic!

Sunt câteva principii de care trebuie să ţii cont când faci bagajul: distribuirea greutăţii, uşurinţa accesului la cele mai folosite lucruri, grija ca unele obiecte să nu se spargă/rupă.

Împărţirea optimă a greutăţii în rucsac (în turele lungi mai ales) pentru a evita oboseala se face astfel:
1. Jos se aşează lucrurile uşoare (şi sacul de dormit)
2. Urmează cele cu greutate medie
3. În dreptul omoplaţilor se aşează ce este mai greu
4. La exterior se aşează lucruri uşoare
5. Trusa medicală trebuie să fie cât mai la suprafaţă

Să îţi explic de ce astfel şi de ce nu e bine să pui mâncarea (lucrurile grele) jos. În mod normal, fără greutate în spate, centrul de greutate este undeva in dreptul abdomenului, la egală distanţă de picioare. Acest lucru tinde să se schimbe când purtăm o greutate în spate, şi pentru a ne echilibra ne aplecăm înainte. Dacă greutatea e în spate – jos, in dreptul bazinului, ca să ne echilibrăm ne vom apleca mai puternic; în schimb, dacă greutatea este în dreptul omoplaţilor, ea este mai aproape de centrului natural de greutate, deci aplecarea va fi mai mică, iar în ture lungi acest lucru ne va da un mai mare comfort.

Dacă pui lucrurile grele prea sus, te vor dezechilibra prea uşor, fii atent/ă şi la acest aspect.

Foloseşte legăturile din dreptul brâului, astfel greutatea pe umeri va fi mai mică. Strânge bine legăturile, ca bagajul să nu se mişte în toate direcţiile, cum ar vrea el.

Obiectele casante (ia cât mai puţine cu tine) trebuie băgate între haine, să nu se lovească şi spargă.

Lucrurile la care vrei să ai acces des le vei pune in buzunarele rucsacului, sau deasupra. Nu îţi doreşti ca pentru un pachet de serveţele să desfaci jumătate de bagaj.

Foloseşte tot spaţiul rucsacului, nu lăsa spaţii goale. Încearcă pe cât posibil să ai totul în rucsac şi să nu ai alte “anexe” (plase, etc.) fiindcă la drum sunt foarte incomode şi te vor obosi, asta pe lângă faptul că ai şanse să se rupă. Pliază bine de tot hainele, să ocupe cât mai puţin loc. Dacă cumva în rucsai ai luat o cană din plastic sau aluminiu, în ea poţi băga alte obiecte, economisind spaţiu.
Nu lua lucruri inutile în călătorie, orice gram în plus contează! (ex.: 3 perechi de pantofi, rochie de seara, super-trusa de machiaj, etc.). Ştiu că va fi greu, dar parada modei chiar se ţine altundeva!

pumpkin
Admin

Mesaje : 34
Data de inscriere : 02/02/2010

Sus In jos

Cateva sfaturi Empty Re: Cateva sfaturi

Mesaj Scris de pumpkin Dum Mai 02, 2010 9:02 pm

Ca sa va dati seama ca tin la voi, va dau cateva indicatii cum sa alegeti un CORT…., e scump, dar de se prinde vreme buna, e bun si un cort cu 90 de roni Very Happy, insa pentru cei precauti si aventurosi, consider ca o investitie e necesara.
Alegerea unui cort nu e o treaba simpla-chiar si cele mai scumpe corturi nu pot fi "atotcunoscatoare".Inainte de a cumpara un cort trebuie neaparat sa ne gandim in ce scop ne trebuie.Va oferim 4 profile si caracteristicile lor.Verificati care puncte vi se par importante si alegeti cortul care se apropie cel mai mult de necesitatile dvs.
CRITERII GENERALE
1)Spatiu si confort-la ture lungi cu bagaje multe/sau iarna/ un cort mare este de cele mai multe ori o alegere mai buna.
2)Inaltimea cortului-un cort mai inalt este considerat de regula mai spatios si mai confortabil,dar este mai expus vantului.
3)Greutatea-nu intotdeauna un cort mai usor e o alegere mai buna.Corturile stabile la vant sunt confectionate din materiale mai bune si au bete mai groase.
4)Util familiei-cortul sa fie destul de inalt pt. ca cel putin copiii sa poata sta in picioare,o veranda mare serveste ca loc de joaca.

PROFILUL1-ptr. vara sau regiuni calde
# tenda sa se desprinda pt. a o scoate cand e prea cald.
# material de culoare deschisa ca sa nu se incinga. affraid
# aerisiri mari situate pe peretii opusi ai cortului.
# tenda sa nu fie chiar pana la pamant pt. a permite o circulatie buna a aerului.
# plasa de tantari la aerisiri si intrare.
# mult loc pt. bagaj.
PROFILUL 2 -pt. regiuni cu vreme proasta
# ideal cand tenda e separata de cortul interior.
# marginea fundului ridicata,material cu 10000 mm coloana apa.
# ventilatie buna cu intrarea inchisa.
# veranda mare pt. bagaj si gatit.
# tenda sa nu cada pe cortul interior( pericol de umezire ).
# materialul din care e construit cortul interior sa se usuce repede(nylon.polyester).Nu se foloseste bumbac.
# mult spatiu in interior cand suntem nevoiti sa stam toata ziua in cort.
PROFILUL 3 -pt.regiuni cu vant puternic.
# inaltimea mica a cortului,o forma aerodinamica si materialul tare al tendei micsoreaza zgomotul si efectul vantului.
# bete stabile cu diametru mare.
#sfori de ancorare suficiente si bine plasate(cusaturi,suprafete mari,intersectia betelor).
# 2 apside/verande mari diametral opuse(una mereu contra vantului).
# tenda sa ajunga pana la pamant.
# fermoare robuste.
PROFILUL 4-conditii extreme de iarna,la munte sau expeditii
Valabile profilurile 2-3 si inca:
#ridicarea cortului sa fie usoara si simpla,locul de ancorare al betelor sa nu fie expus sfasierii.
# cortul sa suporte sarcina de zapada.
# utilizarea buna a spatiului in raport cu suprafata podelei(la munte suprafete mici).
# manevrarea cortului sa poata fi facuta cu manusi-fermoare robuste si grosolane.
# sfori lungi de ancorare pt. schi,piolet,lopata sau "omul ingropat"(saci umpluti cu zapada si ingropati,in loc de cuie).
Avand in vedere excursia planuita, trebuie sa tinem cont de profilul 1 si 2 . Atentia la greutatea cortului, de preferabil sa fie de maxim 3 persoane, depinde cate personae vreti sa stati in el, se pot impartii si responsabilitatile(unul cara cuiele,carligele,copertina etc etc)
De aveti intrebari, nu ezitati si puneti-le sau de aveti de gand sa cumparati un cort, va pot recomenda cateva, totul depinde de BUGET Very Happy

O sa revin cu detalii pentru sacii de dormit si alte chestii de care trebuie sa tineti cont.


Keep in touch!
affraid

pumpkin
Admin

Mesaje : 34
Data de inscriere : 02/02/2010

Sus In jos

Cateva sfaturi Empty Re: Cateva sfaturi

Mesaj Scris de pumpkin Lun Mai 03, 2010 2:25 pm

Nu exista minuni!!... sacul de dormit in sine nu te incalzeste, ci functioneaza in urmatorul mod: retine aerul cald, formand un strat cald in jurul corpului tau. Acest aer care este incalzit de catre corpul tau, formeaza un strat protector intre tine si mediul inconjurator.

In cele ce urmeaza iti dam citeva indicii, pe care e bine sa le iei in considerare inainte si dupa procurarea sacului tau de dormit.

Inainte de a cumpara sacul tau de dormit:

Primul pas: Gindeste-te unde si cind doresti sa folosesti sacul de dormit?

Sacul de dormit de obicei este echipamentul care ocupa cel mai mult loc din rucsac, de accea alege-l pe cel mai putin voluminos si cu greutatea cea mai mica tinand cont insa de conditiile in care vrei sa-l folosesti.

Ia in considerare urmatoarele:
In ce locuri ai de gand sa-l folosesti (la munte, la mare sau poate la Polul Nord)?
In ce anotimp ai de gand sa-l folosesti?
In ce conditii de temperatura si vreme?



Pasul doi: Alege sacul cu zona termica potrivita!

Zonele termice de obicei sunt stabilite pentru un utilizator cu o conditie fizica medie, care are o perceptie normala la variatiile de temperatura. Este important de subliniat acest lucru deoarece utilizatorii sunt diferiti, zonele termice diferind si ele de la caz la caz.

Comfortul maxim este asigurat de la media zonei termice spre treimea inferioara, iar temperatura minima este temperatura de risc care este influentata de mai multi factori: umezeala, vant, ger uscat, altitudine, alimentatie, metabolism, oboseala si nu in ultimul rand circulatia sanguina al utilizatorului.

Confortul sacului indica acea temperatura, care corespunde unei utilizari normale pentru un individ cu o buna conditie fizica, in care sacul de dormit iti confera simtul confortului. Iar temperatura minima extrema corespunde acelei temperaturi la care sacul nu te mai protejeaza, deoarece competentele sale sunt depasite.

Cand vrei sa-ti alegi sacul potrivit, fii atent la urmatoarele:
Incerca sa evaluezi temperatura de noapte. Majoritatea excursionistilor care prefera excursiile de vara dorm in conditii de temperatura de –5 si +10 grade. Asta insa difera in functie de clima, anotimp, si inaltime.
Ia in considerare obiceiurile tale, daca preferi sa dorm in caldura sau in racoare.
Nu uita ca intervalele de confort de temperatura propuse de producatori sunt doar informative, compara-le cu intervalele pe care ti-le consideri potrivite, pentru ati alege modelul ideal.

Orice sac are niste limite de toleranta la temperatura, care daca sunt depasite, se pierde senzatia de confort, astfel starea de odihna si refacere a organismului lasa de dorit. Acest aspect este valabil si daca dormi vara intr-un sac de expeditie la + 20 de grade (si nu poti adormi de cald, ai senzatie de discomfort...), dar si in situatia opusa cand dormi iarna intr-un sac de vara, care are extremul la -5 si afara sunt -20 (este evident ca iti va fi frig si nu numai atat...).

Cateva temperaturi minime extreme de referinta pentru diverse categorii de saci:

sac de vara/-3 , -5 grade Celsius

sac de 3 sezoane/-10 grade

sac de iarna/-15 , -25 grade

sac de expeditie/-30 , -45 grade

Ca sfat practic: daca nu esti cumva urs polar”, este recomandabil sa alegi un sac de dormit cu 1-2 grade in plus, iar domnisoarele cu 3-5 grade in plus comparabil cu gradul de congort calculat de tine. Daca esti obosit sau ti-e foame, simtul frigului este mai accentuat, iar odata ce folosesti indelungat sacul de dormit, capacitatea de termoizolare a sacului se diminueaza. De asemenea este mai usor sa desfaci fermuarul sacului daca ti-e cald, decat sa te scoli in toiul noptii si sa mai imbraci ceva pe tine.



Pasul trei: Verifica umplatura

Greutatea si spatiul pe care il ocupa sacul de dormit in rucsac depinde in mare parte de umplutura.

Umplutura poate fi clasificata in doua categorii:

Umplutura naturala (puf de gasca)

Avantaje: este un material foarte usor, si eficient, cu caracteristici de conpresabilitate excelenta, sacul cu puf se incalzeste instant.

Dezavantaje: daca devine ud isi pierde capacitatea de termoizolare (exceptie pufurile siliconizate) si dureaza pana se usuca. Se toaca in timp. Nu este recomandat celor care doresc sa-l foloseasca in anotimpuri umede. Puful de calitate este mai scump, decat umpluturile sintetice.

Umplutura sintetica

Avantaje: in conditii umede este un izolant mai bun decat puful. Se usuca rapid, usor de intretinut, au o viata lunga, pret mai mic.

Dezavantaje: in conditii uscate si temperaturi scazute nu se pot compara cu sacii de dormit din puf.



Pasul patru: Alege forma!

Cat este de confortabil, cat spatiu ocupa la impachetare, toate acestea depind de forma sacului de dormit.

Sarcofagul (mumie): Acestea sunt, sacuri de dormit inguste, astfel sunt mai usoare si au o capacitate de izolare mai buna. La picioare sunt inguste, iar la umeri se largesc si se termina in gluga.

Avantaje: datorita formei inguste sunt mai eficiente si mai usoare.

Dezavantaje: pentru unii oameni este incomod datorita formei inguste.

Tip plapuma: Acestea sunt sacuri de dormit folosite in vreme calda. Sunt largi, astfel se pierde mult din caldura corpului, pot fi desfacute complet avand forma de plapuma, majoritatea nu au gluga.

Avantaje: pot fi folosite in diferite moduri si sunt spatioase.

Dezavantaje: nu izoleaza prea eficient, sunt grele si ocupa spatiu mare.



Pasul cinci: Verifica designul si accesorile sacului!

Majoritatea sacilor de dormit moderne au diferite accesorii, care au ca scop sa retina cat mai bine caldura corpului.

Cusaturile: Sacurile de dormit de 3 sau 4 anotimpuri sunt cusute cu cusatura calda, ceea ce inseamna ca materialul exterior si interior este cusut independent, existind un spatiu intre ele.

Fermoarul: Cind dormi (si nu numai), picioarele sunt partea corpului, care se racesc cel mai repede. Din aceste considerente sacurile de dormit cele mai calde fie nu au fermoar, fie au fermuar doar pe partea superioara a sacului. Un alt caz reprezinta sacurile de dormit cuplabile, in cazul acestora unul dintre sacuri are fermuarul pe partea dreapta, iar celalalta are fermuarul pe partea stanga, astfel se pot cupla. Acesta este una dintre cele mai calde modalitati, desi in acest caz gulerul si gluga sacului de dormit partial isi pierd rolul.

Gluga: Aproximativ 50% din caldura corpului poate fi pierduta pe la cap, iar gluga are menirea sa retina aceasta caldura. Sacurile de dormit cu temperaturi de confort sub 0 grade obligatoriu trebuie sa aiba gluga!

Gulerul: Acesta este un fel de inel care se gaseste in interiorul sacului cam pe la umar, are un snur cu care poate fi strins, ca sa impiedice ca aerului cald sa iasa din sac. Sacurile de dormit cu temperaturi de confort sub 0 grade obligatoriu trebuie sa fie dotate cu guler!

Termoaparator la fermoar: Impiedica ca aerul cald sa iasa din sac pe la fermoar.



Pasul sase: Verifica lungimea

Majoritatea sacurilor de dormit se gasesc in doua marimi: unul „Mediu” care este recomandat pina la o inaltime de 185 cm, unul „Lung” care este recomandat pina la o inaltime de 195 cm. Se gasesc si sacuri de dormit extra lungi, precum si sacuri de dormit pentru oameni scunzi sau pentru copii.



Dupa Cumparare: Sfaturi pentru intretinerea sacului de dormit!

Sacul de dormit dupa excursie obligatoriu se usuca, in caz ca este murdar se curata cu o carpa umeda. Niciodata nu se depoziteaza in sacul sau propriu. Sacul de dormit se depoziteaza agatat, sau in lipsa de loc, se pune intr-o punga de hirtie in care sacul de dormit incape fara a fi compresat (aceasta este foarte importanta in special pentru sacii de dormit cu puf, dar totodata si pentru cele sintetice). In caz de depozitare necorespunzatoare sacul de dormit poate sa-si piarda din capacitatea sa de izolare termica.

Atunci cind stringi sacul de dormit ai grija ca partea cu gluga sa ramina la urma, pentru ca aerul sa poata iesii din sacul de dormit mai usor, in acest fel obtinindu-se o mai buna comprimare.

Prin concluzie , cred ca naiba citeste ce scriu eu pe aici, sacul ideal pt excursia noastra ar fi, un sac de dormit de 3 sezoane din material cu umplutura sintetica, si cel de vara ar fii bun (depinde de vreme, de ploua, nu e asa calduros)


Very Happy rabbit bounce

pumpkin
Admin

Mesaje : 34
Data de inscriere : 02/02/2010

Sus In jos

Cateva sfaturi Empty Re: Cateva sfaturi

Mesaj Scris de pumpkin Lun Mai 03, 2010 2:30 pm

Ce trebuie să fac dacă întâlnesc ursul?

ha ha noh aici e interesant,prietenul meu Google nu prea ma dezamageste cand imi pun ceva in minte, dar nici de data aceasta nu o face. Mai multe site-uri prezinta franturi de informatie, niciunul neoferind pana la capat toata informatia.
Se pare ca ursul nu are nimic cu noi, nu vrea el sa ne manance si nici sa ne sperie fara motiv. Noi intram in teritoriul lui, noi ii lasam impresia ca suntem un pericol pentru puii ursoaicei si tot noi il intaratam. Si el riposteaza.

Oameni care au avut “curajul” sa urle singuri la urs, sa se agite, sa “il sperie” cu blitz-ul aparatului foto, sau chiar “lasitatea” sa fuga, sunt cei care au iesit “sifonati” din experienta cu marele animal.

Intr-un final, gasesc ce cautam. Se pare ca cea mai buna aparare nu e de fapt apararea. Este supunerea.

Ursul, minunatul animal carpatin, nu se sperie de om. Nu se sperie de un blitz. Dar se enerveaza, se irita. Ursul are o acceleratie de invidiat si noi nu fugim asa tare ca el, fuga noastra este lenta fata de cea a maretului animal. Concluzia este sa nu fugi daca esti aproape de el.

Supunerea de care va vorbesc inseamna:
Sa te ghemuiesti, iar cu mainile sa iti protejezi capul.

Se pare ca aceasta pozitie este cea mai inofensiva pentru urs. Iar in cazul in care nu va da inapoi, macar capul si organele vitale sunt protejate, iar astfel ai sanse mult mai mari sa scapi.

Un alt sfat gasit este ca la munte, in zonele cu ursi, campatul cu cortul sa fie facut cu atentie.
Mancarea sa nu fie tinuta in acelasi cort cu tine!

Asa e cel mai simplu, ursul nu are motive sa vina la om cautand mancare, fiindca mancarea e ori in alt cort, ori intr-un loc inaccesibil.

Sper sa nu intalnesti ursul de aproape, iar daca se intampla, multa bafta si poate iti ajuta aceste randuri!

pumpkin
Admin

Mesaje : 34
Data de inscriere : 02/02/2010

Sus In jos

Cateva sfaturi Empty Re: Cateva sfaturi

Mesaj Scris de pumpkin Lun Mai 03, 2010 2:35 pm

Să înţelegem agresivitatea canină. Cum scap de câini? Cum controlez frica de câini?

Cum poţi scăpa de câinii ciobăneşti de la stâne? Ce fac să scap de câini, în general, e o întrebare bună şi a cărei răspuns ar putea ajuta mai mulţi oameni. Informaţia se aplică în toate situaţile când vă hăituiesc câinii, deci şi în cazul câinilor maidanezi.

nainte de a începe cu sfaturi concrete e bine să ştim câteva lucruri despre câini:
1. Câinii sunt animale de haită (fiind înrudiţi cu lupii) şi recunosc ierarhia. În haite ei au un mascul alfa (şefu’) pe care îl urmează şi căruia i se supun. El mănâncă mai mult, el mănâncă primul, etc. Câinele domestic este la fel, de exemplu el vede în stăpân pe acel mascul alfa, de care ascultă. De multe ori aţi văzut câini care nu îşi ascultă stăpânul, îl muşcă sau nu îl respectă. Este o situaţie clară când nu îl recunoaşte pe acel om ca şi stăpân, şi e o problemă de educaţie atât a stăpânului, cât şi a câinelui. Câinele, la fel ca şi omul, nu are un simţ dezvoltat al egalităţii şi va încerca mereu să aspire la cea mai înaltă treaptă posibilă a ierarhiei din grupul lui social. Este esenţial ca stăpânul să se arate ca “lider” şi să acorde câinelui respectul cuvenit.

2. Un lucru foarte clar e că animalele simt frica. De fapt în momentul în care ne e frică, secretăm o substanţă pe care ei o pot mirosi fiincă o eliminăm prin transpiraţie. Iar această substanţă îi întărâtă, la fel ca şi parfumurile sau alte “miresme” stridente.

Daniel Goleman, în cartea „Inteligenţa Emoţională” face o descriere a reacţilor pe care la are corpul uman în faţa diferitelor emoţii pe care le încercăm. Frica – generează o stare în care sângele străbate muchii cei mari, cum ar fi cei din picioare (îţi este mai uşor să fugi), sângele îşi modifică cursul (alb de frică, „îngheaţă sângele în vene”) şi oferă creierului un timp pentru găsirea unei soluţii. Circuitele din centrele emoţionale ale creierului acţionează un fluz de hormoni ce pune trupul într-o stare de alertă, făcându-l gata să acţioneze, iar atenţia se fixează asupra ameninţării imediate, pentru a vedea mai bine ce reacţie trebuie adoptată, apoi eliberează o cantitate suplimentară de andrenalină ce oferă trupului o energie suplimentară. (Să te ferească Dumnezeu de lovitura fricosului)

3. Câinele e un animal teritorial. Haitele îşi apără teritoriul, atât de de alţi câini, cât şi de alţi “intruşi”.

4. Să fug?
În nici un caz nu fugiţi de câinii mari, atunci când ei sunt suficient de aproape ca să nu aveţi timp să scăpaţi. Ei vor prinde curaj şi vor veni la “distracţie”.

5. Privitul direct şi lung în ochii câinelui este considerat un act de nesupunere şi agresivitate. Depinde ce vreţi să îi transmiteţi câinelui, în funcţie de situaţie e posibil să nu veţi să îl întărâtaţi.

În drumeţiile în natură ai şanse să dai peste câini ciobăneşti, mari, care sunt în apropierea stânelor de oi. Ei sunt acolo ca să apere oile de lupi, urşi sau alte animale, şi probabil vor reacţiona când un străin se apropie de teritoriul lor. La ei nu prea se pune problema de frică, ca anxiozitatea să fie cauza agresivităţii.

Din ce am practicat eu sau am auzit la alţii, sunt câteva metode prin care poţi “scăpa” de câinii ciobăneşti de la stâne sau îi mai poţi calma:
cum mai mulţi ciobani folosesc expresia “la oi!” sau “du-te la oi!”, s-ar putea să li se pară cunoscut şi să se mai calmeze dacă le zici lucrul asta
“lupţi”, adică te fereşti de ei cu un par. La un moment dat ei se plictisesc dacă văd că nu se pot apropia de tine şi te lasă în pace. În timp ce îi ţii la distanţă e bine şi să te deplasezi în direcţia unde mergi, ca încet-încet să te depărtezi de ei. Ideal e să nu fii singur/ă, ca dacă sunt mai mulţi câini să nu te poată înconjura, că e mai greu să te fereşti. Spate în spate, doi oameni se pot feri uşor de câini, din orice direcţie ar veni.
am mai auzit de o metodă, dar eu personal nu am testat-o şi sincer nu ştiu dacă să o testez Metoda zice să te piteşti şi să fii foarte inofensiv, că atunci câinii te vor mirosi şi te lasă în pace, nu îţi vor face nimic.
spray cu piper – sunt foarte eficiente la multe animale sălbatice (şi nu numai). Dezavantajul e că s-ar putea să nu ai timp să îl scoţi din buzunar, geantă, etc.
aparat cu ultrasunete – deşi mic, exista riscul e să dai peste un căţel cu afecţiuni auditive şi să fii foarte sigur pe tine că “ai scula în buzunar”, dar în final să nu aibe nici un efect. Avantaje: funcţionează din buzunar, nu ocupă o mână; poţi să îl porneşti înainte de a intra în zona câinilor (dacă îi vezi de la distanţă).

Ideea de bază e să nu îi întărâţi fără motiv, nici să fugi. Îi tratezi cu respect, asta înseamnă să le accepţi rolul în acel loc şi/sau motivul pentru care sunt agresivi. Ei nu fac asta fără motiv, ci doar că nu îl înţelegem noi.

În acele momente e bine să reuşeşti să te stăpâneşti, să nu te blochezi, iar reacţia să fie una logică.

Amu ce sa zic, sa ne ferim de ce putem, bine ca nu sunt si serpi......si alte pericole, nu? affraid

Dar cine-i mai periculos ca mine? bounce bounce bounce Basketball

pumpkin
Admin

Mesaje : 34
Data de inscriere : 02/02/2010

Sus In jos

Cateva sfaturi Empty Re: Cateva sfaturi

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum